Intervju med bestemor.

Hei

Sitter og ser gjennom noen papirer som har blitt spart på, har ikke så veldig mye peiling på hvorfor. Men uansett så fant jeg ett intervju jeg hadde med bestemor sist skoleår i norsken. Har kommer det.

Gerd Annie
Hun er født i 1939

Hva husker du fra året 1945?

Hun husker ikke så veldig mye, krigen var ferdig og det ble fred. Bestemor og hennes familie bodde 20 meter i fra riksveg 50. Det var en arbeidsbrakke en liten kilometer unna der bestemor bodde, der var det en militærleir med tyskere pluss noen norsker som hadde kjøkken, sånn at både tyskere og norsker fikk ordnet seg mat. De kokkelerte sammen, norskene hadde egen kokk mens tyskerne lagde maten selv. Tyskerne og norskene lagde mat i samme brakke. Norskene hadde et pukkverk sør for der de bodde. 

Møtte du noen tyskere?

Når bestemor skulle gå til brakken med noe som kokken Anna hadde lånt av sin mor. Og måtte gå til brakken med det eller hente det tilbake, da var det skummelt med en tysk vakt på innkjørselen til brakken. Det var både skummelt og spennende syntes bestemor. Og to stykker stod ved trappen opp til brakken, men det gikk greit, men hun var veldig redd. En episode bestemor husker godt var den dagen hun kom dit og tyskerne holdt på å lage seg mat. Da var det en tysker som spurte bestemor om hun ville ha en brødskive, det var en tykk brødskive med veldig mye godt på, det var ikke hverdags kost forteller bestemor. Det kunne komme inn soldater som dro etter vegen og da kunne de spørre om mat. 

Hvor bodde dere i tids perioden 1945 - 1965?

Bestemor med sin familie bodde i skamdalen. De bodde der fram til i 1947, så flyttet de til Bergsmo i Grong, da bestemor sin mor og far kjøpte et småbruk etter mors onkel. Der bodde bestemor til i 1957, da flyttet hun til Snåsa, og der har hun bodd siden. 

Hvordan var det med skole gang?

Bestemor gikk på folke skolen, det var 7 år folke skole den gangen, det var ikke å fortsette å gå skole når man måtte ut å jobbe. Etter man ble konfirmert var det å finne seg jobb. De hadd ikke skolebuss på den tiden, så de måtte gå til skolen å det var 7-8 kilometer. 

Hvordan var det med helsehjelp?

Det var veldig greit med helsehjelp, etter julen i 1946, måtte bestemor på sykehuset i Mo i Rana for å ta mandlene, da var det ikke mye is å få etter man hadde operert bort mandlene. Det var ingen egen barneavdeling, så bestemor lå i et stort rom med både kvinner, menn og andre unger. 

Var det noe spesielt som skjedde i tids perioden 1945 - 1965?

Bestemor ble gift med bestefar sommeren 1957, og de er fortsatt gift. Da jobbet bestemor på gården, de hadde melkekyr, sauer, kyllinger, høner å griser. Det var bestemors svigerforeldre som eide gården til i 1962, i 1963 overtok bestefar gården. Fram til i 1965 fikk bestemor å bestefar 5 barn, en gutt(faren min) å fire jenter. De brukte å være mye oppe i Gravslåtten, som er seteren vår, i påsken og ellers om sommeren. 


//Slenger bare inn ett random bildet. Har bilder av bestemor men vil ikke legge ut.

#Synes om intervjuet?

xoxo Brit-Tove

2 kommentarer

lena1995

05.05.2012 kl.19:18

bra

Brit-Tove

05.05.2012 kl.19:21

lena1995: Tror du er verdens raskeste til å lese, siden du kommenterte det lange innlegget etter 1 minutt ;)

Skriv en ny kommentar

Brit-Tove

Brit-Tove

18, Snåsa

Jeg blogger om livet og hverdagen min. Tåler du ikke at negative innlegg kommer kan du bare x ut siden, ingen som tvinger deg til å gå inn på bloggen min å lese innleggene mine. Og om du virkelig må komme med negative kommentarer så ha guts nok til å bruk navnet dit i stede for å være anonym, sier mer om deg enn om meg!

Norske blogger

Kategorier

Arkiv

hits